Ouders met gezamenlijk gezag over hun minderjarige kinderen zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen als zij uit elkaar gaan. Dit geldt ook voor ouders die samenwonen zonder getrouwd te zijn wanneer zij uit elkaar gaan.
In het ouderschapsplan staan de afspraken die jullie maken met betrekking tot de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Belangrijke onderdelen van een ouderschapsplan zijn:
- de zorgregeling en/of de omgangsregeling;
- ieders bijdrage aan de kosten voor de kinderen (kinderalimentatie);
- de communicatie tussen de ouders;
- hoe beslissingen tot stand komen bij belangrijke keuzes.
Het hebben van een ondertekend ouderschapsplan geeft duidelijkheid en rechtszekerheid en voorkomt misverstanden in de toekomst.
Voor een kind is het belangrijk om gehoord te worden tijdens dit traject. Afhankelijk van de leeftijd zullen zij een steeds grotere stem in het ouderschapsplan hebben. In het ouderschapsplan dient te staan hoe de kinderen betrokken zijn bij de totstandkoming van de besluiten.
Indien ouders gehuwd óf geregistreerd partner zijn, wordt het ouderschapsplan samen met het scheidingsconvenant ingediend bij de rechtbank, met het verzoek tot echtscheiding óf ontbinding. Indien de kinderen ouder zijn dan 12 jaar mogen zij hun mening over het ouderschapsplan geven aan de rechter. De rechtbank stuurt daartoe standaard een brief aan het kind.
Als ouders samenwonen dan is het niet verplicht om het ouderschapsplan door de rechter te laten bekrachtigen. Jullie hebben wel een rechtsgeldige overeenkomst gesloten. Toch kan het voor jullie wel belangrijk zijn om het ouderschapsplan door de rechter te laten bekrachtigen. Kindenscheiden.nl verzorgt dan de afhandeling daarvan.
Urgentieaanvraag sociale huurwoning
Voor het verkrijgen van een urgentieaanvraag voor een sociale huurwoning is het hebben van een – door een MfN-registermediator gemaakt – ouderschapsplan zeer aan te bevelen. Sommige woningstichtingen hebben dit zelfs als vereiste. Zeker bij ex-samenwoners, omdat er anders wellicht niets van de afspraken op papier staan.
Toeslagen na scheiding
Ook voor allerlei (kinder)toeslagen is het van belang dat jullie een ouderschapsplan hebben dat voldoet aan de eisen die de belastingdienst en de sociale verzekeringsbank hieraan stellen. Anders zouden jullie hierdoor bijvoorbeeld de inkomensafhankelijke combinatiekorting kunnen mislopen.
Na bekrachting door rechtbank
Indien het ouderschapsplan is bekrachtigd in een beschikking van de rechtbank hebben jullie een zogenaamde executoriale titel. Dit betekent dat als één van jullie de gemaakte afspraken niet nakomt, je zonder tussenkomst van de rechter direct naar een deurwaarder/incassobureau kunt gaan met de originele stukken (grosse genaamd).
Begeleiding bij het opstellen van een ouderschapsplan
Als mediator zorg ik ervoor dat jullie over een ouderschapsplan beschikken, dat aan alle bovenstaande eisen voldoet. En, wat nog belangrijker is, jullie leggen tijdens de mediation de eerste stenen tot het voortgezet ouderschap na de scheiding. Zie hiervoor scheiden met kinderen.