Als er kinderen in het spel zijn, is een scheiding ineens een heel ander verhaal. Ook al gaan jullie als partners uit elkaar, jullie blijven wel de ouders van jullie kinderen. En daarmee blijft er een band bestaan, want het ‘papa en mama zijn’ houdt niet op. Ook niet na een echtscheiding. Het belangrijkste aspect tijdens het scheidingsproces is dan ook de zorg voor je kinderen. Want kinderen scheiden mee. Hoe bied je de beste zorg en ondersteuning aan jullie kinderen?
Als MfN registermediator help ik jullie hiermee. Mijn mediation is gespecialiseerd in scheidingen waarbij kinderen zijn betrokken. Het belang van de kinderen staat centraal en help ik jullie samen zo goed mogelijk door deze onzekere periode te komen.
Praten over en mét de kinderen
Wij bespreken hoe jullie de kinderen zo goed mogelijk kunnen begeleiden door deze lastige periode. En als jullie dat willen, praat ik ook mét de kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van gescheiden ouders achteraf vinden dat zij teveel aan de zijlijn hebben gestaan.
Wij maken we bewust tijd voor kinderen in het scheidingsproces. Ik bespreek met jullie onder andere hoe je kunt voorkomen dat kinderen in een loyaliteitsconflict raken of dat zij de schuld van de scheiding bij zichzelf zoeken. Met verschillende handvaten kunnen jullie de kinderen helpen, waardoor zij de verdrietige en moeilijke tijd een plaatsje kunnen geven. Hoe vertel je een kind dat je gaat scheiden?
Voor kinderen is een echtscheiding een ingrijpende gebeurtenis. Zij hebben niet voor een echtscheiding gekozen en zullen toch met de gevolgen hiervan om moeten gaan. Het is erg belangrijk om het proces van echtscheiding voor de kinderen zorgvuldig en goed doordacht aan te pakken. De mediator is hierin opgeleid en zal jullie hierbij ondersteunen.
Een kind van 12 jaar en ouder mag naar de rechtbank om zijn/haar mening kenbaar te maken of het kind mag een brief sturen. Meestal geeft het kind aan dat hij/zij akkoord is met het ouderschapsplan en de omgangsregeling door middel van een kindverklaring en gaat niet naar de rechtbank.
Indien jullie beiden het ouderlijk gezag hebben, dan houden jullie beiden het ouderlijk gezag ook na de scheiding. Dit betekent dat jullie over belangrijke beslissingen het eens moeten zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoolkeuze.
Met een omgangsregeling leggen jullie vast wie het kind verzorgt op welk moment. Men spreekt van co-ouderschap als die verzorging ongeveer over beide ouders gelijk verdeeld is.
Een kind mag zijn/haar mening kenbaar maken bij de rechtbank over het ouderschapsplan en omgangsregeling wanneer hij/zij de 12-jarige leeftijd heeft bereikt. Indien de omstandigheden dat vragen kan de omgangsregeling op verzoek van het kind worden gewijzigd. De verantwoordelijkheid voor de concrete afspraken en de uitvoering daarvan blijft echter bij de ouders.
Gratis kindgesprek
Indien jullie dit wensen, kunnen de kinderen ook voor een gratis kindgesprek bij mij terecht. Soms komt uit deze gesprekken naar voren dat een kind (tijdelijk) behoefte heeft aan een stukje extra zorg. Hiervoor werk ik samen met Marjolein Bruinenberg, zeer ervaren Kiescoach en Kindbehartiger. De begeleiding vindt plaats in een kindvriendelijke omgeving, buiten het juridische proces of het mediationtraject.
Je kunt me ook direct een whatsapp sturen: